Rys Ostrovid

Rys ostrovid

Rys ostrovid je největší evropská kočkovitá šelma.

Rys byl již ve větší části Evropy stálým pronásledováním vyhuben. Vzhledem k celoroční ochraně se tento malý evropský tygr zachoval i v naší přírodě, a to také díky reintrodukci.

Rys dosahuje hmotnosti mezi 20 – 35 kg. Samci bývají statnější než samice. Pro rysa jsou typické bělavé vousy – licousy na tvářích, špičaté stojící boltce ukončené dlouhými černými štětičkami a krátký ocas v poslední třetině černý. Zbarvení těla bývá značně proměnlivé, od žlutočervené až po světle zrzavou. Po celém těle jsou roztroušené různě výrazné skvrny. V zimě bývá tato skvrnitost oproti létu méně výrazná. Mohutné a silné tlapy na nohou umožňují velmi dobrou pohyblivost ve vysokém sněhu. Stopa je kulatá, bez znatelných drápů (rys má drápy zatažené) a měří 8 až 10 cm.

Rys je nejvíce rozšířen v lesních komplexech středních poloh, miluje skalnaté lesní terény a teplé jižní stráně. Jeho lovecký revír je dosti rozsáhlý, mezi 80 – 300 km2. Teritorium si značkuje močí nebo drápanci na padlých kmenech, a nesnese v něm žádnou konkurenci. Veškeré konkurenty, mezi které řadíme například lišku, zabíjí.

Rys žije samotářsky a velmi utajeně. Přes den odpočívá v úkrytu, aktivní je zejména v nočních hodinách, kdy vychází na lov. Rád se, zejména v zimě, vyhřívá na slunci.  Má výborně vyvinutý sluch a zrak, čich ale není tak dokonalý. Na kořist útočí z úkrytu dlouhými skoky. Pokud se útok nevydaří, kořist dál nepronásleduje. Rys svou oběť sráží úderem na zadní část těla nebo páteř a usmrcuje kousnutím do krku. Nejoblíbenější kořistí je srnčí zvěř. Jeho kořistí bývají i zajíci, drobní hlodavci, obojživelníci a ptáci. Z velkých šelem je rys nejméně kontroverzní, a to zejména díky své plachosti. Zřídka kdy napadne ovce nebo jinou domácí zvěř.

Od konce ledna až do března probíhá páření. Samec vyhledává samici podle močových pachových značek. Rysice má obvykle 2 až 4 mláďata. Mláďata jsou se samicí do doby dalšího páření, kdy je od sebe odežene. Občas se po páření mláďata k matce na krátký čas znovu připojí. Pohlavně rys dospívá po druhém roce života.

Rys je velmi opatrný a setkáni s ním v přírodě je velmi vzácné.

V přírodě má nepostradatelnou regulační úlohu. Jako kořist mu padne většinou zvíře, které nemá vyvinuté smyslové schopnosti nebo je tělesně slabší.

Současný stav rysa v ČR se pohybuje kolem 80 kusů.

Rys je zákonem chráněný druh!

Rys Ostrovid, z.ú.

Pod Hřištěm 310, Březenec, 431 11 Jirkov

IČO: 08367051

info@rysostrovid.cz

Podpora

číslo účtu: 290091966/0300

rysostrovid@rysostrovid.cz

 

© Rys Ostrovid z.ú.